Brazilské jazýčky
1 dávka 2 dávky
20 dkg hladké mouky 40 dkg hladké mouky
7 dkg cukru 14 dkg cukru
12 dkg másla 24 dkg másla
1 žloutek 2 žloutky
8 dkg mletých ořechů 16 dkg mletých ořechů
citronová kůra, vanilka citronová kůra, vanilka
Spojí se v těsto, když je moc suché, lze zvlhčit mlékem. Vykrajují se tvary, v mírné troubě upečou a pak se spojují výraznou marmeládou, nejlépe rybízovou. Na závěr se potřou žloutkovou polevou.
Poleva: 10 dkg cukr moučka, 1 žloutek, citr. šťáva (asi z půlky většího citronu), třít do husta a natřít na slepené tvary. Poleva stačí na 2 dávky jazýčků.
Poznámky: Citronovou kůru nedávám. Když upeču, nožem jednotlivé jazýčky na plechu nožem postrčím, lépe se pak po chvíli (po mírném vychladnutí) sundávají. Polevu třu tak dlouho, až je vidět cestičku za vařečkou – když moc řídké, stéká. Poleva poměrně brzy zasychá, je třeba pracovat hned.